Seværdigheder

Damestenen

Damestenen, også kaldet Dammestenen eller Hesselagerstenen, er Danmarks største sten. Den ligger tæt ved den sydøstfynske landsby Hesselager. Damestenen er ikke oprindelig fra Danmark, den blev ført hertil fra Sydsverige af is under den sidste istid, og kaldes en vandreblok. Stenen er 10 meter høj, har en omkreds på 45,8 meter og vejer 1000 ton. Damestenen består af middelkornet granit, den er rød-grå og har flere steder smalle bånd af den vulkanske bjergart diabas.

I gamle dage var Damestenen baggrund for myter og sagn. Her er to versioner af de adskillige sagn, der omhandler stenens oprindelse:

Man fortæller, at en dame, der boede i Hou (den nordre ende af Langeland), forbitret over, at spiret af Svindinge Kirke tjente de søfarende til for godt et mærke, i vrede engang kastede den omtalte sten imod Svindinge spir. Men uagtet man ikke kan nægte, at den gode dame har haft kræfter og forstået at tage sigte, har stenen dog kun nået 2/3 af vejen. (Kilde: wikipedia)

Gudmekongens Hal

Fortiden i naturen. Guld og magt i Gudme.
I dag er Gudme en mindre by i det østfynske. Gudme er blandt andet kendt for sin håndboldklub.
I jernalderen var Gudme den største by i Skandinavien!

P å Fyn har vi nogle af landets vigtigste fortidsminder. Et af dem er Gudmekongens Hal, der lå der, hvor Gudmehallerne i dag er ramme om håndboldkampe og andre sportsarrangementer.

Omkring år 300 efter Kristi fødsel var Gudme den største by i Skandinavien. Her lå omkring 55 gårde – betydeligt flere end de 10 – 15 gårde der var “standard” i jernalderens landsbyer.

De mange guldfund og andre fund af metaller og bygningsspor i området, fortæller spændende historier: Her har været en rig familie med magt, her har været masser af håndværkere, smede, bronzestøbere, guld- og sølvsmede. Fra Gudme har der været handelsforbindelser, der strakte sig langt ned i Europa, og folk er kommet langvejsfra for at deltage i de store sommermarkeder på kysten nord for det nuværende Lundeborg.

I nærheden af landsbyen har der været en mægtig gravplads, hvor arkæologerne har fundet mere end 2200 grave.

Så her, hvor den lille by Gudme ligger i dag, har der for 1700 år siden været et af Nordeuropas vigtigste magtcentre. Det er ikke det rene pral, når den gamle Gudme Kommune havde sloganet: “Her blev Danmark til”. Måske er de første tanker om det Danmark vi kender i dag blevet tænkt her på Østfyn (kilde: www.naturstyrelsen.dk)